dvklogo

Achtergrond idee:

De oprichting van de "Zafanten- commissie" als onderdeel van de carnaval in Groenlo, met als belangrijkste doel de steken van de "heren" van veren te kunnen voorzien.Idee van:
Wilko Poortman.

Dit idee stond tijdens de eerste vergadering al binnen een uur vast.


Ontwerp van:
Thom Kramer
met behulp van een heuse maquette.

Bouwlokatie:

In een tent van de Familie Arink in het weiland achter Tuincentrum Kramer & Molenveld


Plaklocatie:

Door een verbouwing werd de ruimte bij Hartman BV te klein bevonden en moest er worden uitgezien naar een nieuwe ruimte. Deze werd in eerste instantie gevonden bij Oldenhuis BV aan de Borculoseweg. Echter Oldenhuis BV werd twee weken voor de kermis van Groenlo failliet verklaard zodat het ook voor de DVK-plakdag einde verhaal was. Al snel werd in het voormalige gebouw van de Polarcup BV aan de Borculoseweg een prachtige ruimte beschikbaar gesteld.


Aantal bloemen circa:

Circa 60.000 stuks, in plaats van de berekende 50.000.


Behaalde plaats:
2

Publieksprijs:
2

Deelname:
maar 7 wagens

Extra:
Kranten artikel 1
Kranten artikel 2
Vervolg artikel 2
Tekst wagen
Pronken met andermans veren

Voorafgaand aan de wagenbouw moest, in verband met het verplaatsen van de tent, een nieuwe stroomvoorziening worden aangelegd, waardoor zelfs door enkele leden van de DVK, waarvan men het nooit had verwacht, een schop ter hand werd genomen. In verband met de omvang van menig DVK-lid kon de kabelsleuf niet te diep gemaakt worden omdat deze dan wel heel erg breed zou worden. "Nou breekt mijn klomp" klonk het plotseling toen Roel, die voor de gelegenheid op klompen was verschenen, bij het schoonkloppen van zijn schoeisel één der beiden in tweeën zag breken. De bouwruimte blijkt opnieuw een probleem met betrekking tot het corso van Groenlo.

De tent van de "buren" buurtvereniging De Lichtenvoordseweg moet het tot twee maal toe ontgelden in verband met de hevige windstoten, waardoor zij noodgedwongen een nieuwe tent hebben moeten bouwen. Het ruimtegebrek blijkt ook oorzaak te zijn van het tekort aan wagens. Het minimum aantal van 8 wordt dan ook niet meer gehaald en er wordt van het kermiscomité opnieuw gedreigd met het einde van het bloemencorso van Groenlo. Er wordt hieraan veel aandacht besteed in de media waardoor Thom Kramer zijn eerste televisieoptreden heeft bij TV-Gelderland. Hij geeft hierin een reactie op de uitleg over de problematiek rond het Grolse corso door Rudie Porskamp. Daarnaast verschijnt de DVK, als voormalige "redders van het Grolse corso" regelmatig in de nieuwsbladen. In het Nieuwsblad van Groenlo, ook wel Wallie's Bode genoemd, blijkt de titel "Tiende jaar, elfde wagen" niet correct. "Elfde jaar, twaalfde wagen".

De bouw was niet eenvoudig. Maar liefst een kilometer ijzer werd verwerkt in de wagen, waarin een gewaagde constructie was verwerkt. De plakdag was goed geörganiseerd en het was mooi om te zien dat na 11 jaar nog steeds dezelfde vaste kern van symphatisanten aanwezig was. Het aantal bloemen was, om een nog steeds onduidelijke reden, opgelopen van de ruim berekende 50.000 naar meer dan 60.000 stuks. Wellicht dat een koude, natte zomer debet hieraan was. Jan Blankenborg moest daarom dan ook regelmatig bloemen bijhalen en werd daarbij s'avonds laat staande gehouden door de politie die hem waarschijnlijk voor een vandaal had aangezien. In Beltrum werden, op verzoek van de DVK, nog extra dahlia's geplukt. Ook de bloemencommissie had een zware klus aan het corso van 1998 maar zagen toch nog kans om tot in de kleine uurtjes nog gezellig een biertje mee te drinken bij de DVK.

Door de groot uitgevallen wagen was het corso voor bestuurder André moeizaam. Ter begeleiding moesten Thom en Ruud uitgerust met panlatten meelopen om ervoor te zorgen dat overhangende takken en reclameborden de wagen niet zouden beschadigen. Maar de behaalde tweede plaats maakte dit alles zeer de moeite waard. Een jurylid uit Keistad, aanwezig op de evaluatievergadering, was vol lof over de wagen van de DVK en had deze voor de eerste plaats getipt. Echter het kleurgebruik en een kleine fout in de bouw voorkwam dat.

Na elf jaar trouwe dienst besluit Bennie Nebs ter Bogt uit de A.D.G.G.G.M.G. te stappen en hij wordt opgevolgd door André, die daarmee terug is van weggeweest.

Corso 1997 Naar boven Corso 1999
Copyright © 2011 DVK™ - Disclaimer -  Met dank aan Thom Kramer en André Gelinck