dvklogo

'Het leven van alledag' tijdens de SoG
impressie

- Krakers en knobbelaars in de Kevelderstraat -


Groenlo - Voor de Slag om Grolle zal Groenlo in het weekend van 22, 23 en 24 oktober weer overspoeld worden door honderden re-enactors die vanuit alle windstreken naar de Grolse veste zullen trekken om drie dagen lang terug te gaan naar het jaar 1627. Het is natuurlijk prachtig om al die karakteristieke gezichten weer door Groenlo te zien marcheren, maar hoe zit het met de deelname van de Grolse inwoners zelf? Natuurlijk kan niet iedereen zomaar het slagveld op lopen om even mee te vechten, daar moet je lid voor zijn van een re-enactmentvereniging, maar in de Grolse straten zijn er tal van mogelijkheden om een steentje bij te dragen aan de 17e-eeuwse sfeer. En dat gebeurt ook. Na de Slag om Grolle van 2008 zijn er nog meer inwoners enthousiast geraakt door dit evenement en die samen met vrienden, familie, vereniging of buurt graag een weekendje terug in de tijd willen gaan.

De Vrolijke Knobbelaars

Één van die nieuwe deelnemers is de club 'De Vrolijke Knobbelaars' (DVK). Deze mannen zijn in Groenlo al jaren bekend van uiteraard, het 'knobbelen' en van hun dahliacreaties met de Grolse Kermis. Deze actieve groep heeft in 2008 al hun handen uit de mouwen gestoken door de kassa's van de Slag om Grolle te bemannen, en zijn zo enthousiast geraakt door het evenement dat ze besloten hebben om, in aanloop naar hun 25-jarig jubileum in 2011, nu echt deel te nemen aan de Slag om Grolle. Zo kwamen ze op het originele idee om de hobby die ze samen delen te plaatsen in een 17e-eeuwse setting. Op die manier willen ze het spel promoten met een heuse 'knobbel-clinic'.

Knobbelen (in sommige streken ook wel 'bamzaaien' genaamd) is een oud volksspel waarbij elke speler drie pinnetjes (of lucifers) heeft, waarvan ze nul, één, twee of drie pinnetjes in de vuist houden en die op tafel leggen. Het is dan de bedoeling dat elke speler raadt hoeveel pinnetjes er in totaal op tafel liggen. Hier zijn natuurlijk spelregels aan verbonden en die kun je dus leren tijdens één van de vele 'workshops' die de knobbelaars houden tijdens de Slag om Grolle. Hiervoor zijn ze al weken in de weer om dit realiseren. Er wordt getimmerd aan een knobbeltafel, stoffen worden gezocht voor de kleding en ook zijn er speciale oorkondes gemaakt in diverse talen (zelfs in het Tsjechisch!) om zo ook de buitenlandse re-enactors te voorzien van een officieel knobbeldiploma.

De 19 leden van DVK zullen bij toerbeurt de knobbeltafel bemannen om zo continue minimaal vier à vijf mensen aanwezig te hebben. Ook lopen ze samen met vrouwen en kinderen mee in de fakkeltochten op vrijdag- en zaterdagavond. Om deze 23 volwassenen en 7 kinderen in de kleding te krijgen organiseren ze een 'doedag' waarbij ze willen zorgen dat elk pak een persoonlijk tintje krijgt. De voorbereidingen en informatie over het knobbelen kunt u vinden op www.dvkweb.nl.

Leprozen

"Er was eens een Grolse familie die in 1627 een huis lieten bouwen in de Kevelderstraat. De bouw was al een eind op weg, toen het onfortuinlijke bericht kwam dat de man des huizes verongelukt was bij een ontploffing. Nu er geen kostwinner meer was, was er ook geen geld en moest de bouw stilgelegd worden. Om toch wat geld te verdienen, bood de weduwe zichzelf aan als 'lichtekooi'. Ondertussen werd het half afgebouwde huis ontdekt door de plaatselijke leprozen. Deze zieke lieden werden van de ene naar de andere straathoek geschopt, waar ze met hun laatste kracht om een aalmoes bedelden. Ze vonden beschutting en een slaapplek op de verlaten bouwplaats.

Maar de rust werd wreed verstoord toen ze werden ontdekt door de tippelende weduwe…" Met dit achtergrondverhaal geven de 'Leprozen' een vervolg aan hun gewaardeerde deelname van 2008. Het is ze toen zo goed bevallen, dat ze niet lang na hoefden te denken om weer mee te doen. Ze vonden het heerlijk om een weekendje te onthaasten en even weg te zijn uit de dagelijkse drukte van de 21ste eeuw. Ook doordat ze ter plekke in de straat bleven slapen kwamen ze helemaal in de sfeer. "Als je 's ochtends net uit bed komt dan hoor je de eerste soldaten alweer marcheren." Aldus één van de leprozen. "Zo heb je echt het idee dat je terug gaat in de tijd." Dit jaar bestaat het gezelschap uit ca. 7 volwassenen en 6 kinderen. Naast het verblijf op hun vaste stek, trekken ze ook door de stad met een handkar en nemen ze deel aan de fakkeloptochten.

Toch gaat het er dit jaar weer heel anders uitzien. Nieuwe pakken worden gemaakt, er wordt een timmerwerkplaats en smederij ingericht, en wordt van eikenhouten gebinten het onvoltooide huis gebouwd die gaat fungeren als 'kraakpand' van de leprozen. Ze merken dat, hoe dichter je bij het evenement komt, hoe meer je op details gaat letten om zo het totaalplaatje nog beter te maken. De groep is gevormd uit leden van de optochtcommissie van carnavalsvereniging de Knunnekes. Ook met die achtergrond vinden ze het leuk om mee te doen: "Normaal ben je zelf druk met het regelen en overleggen als organiserende partij, maar tijdens de Slag om Grolle zijn we een keer de deelnemer. We kunnen er dan ook van genieten om zittend bij ons kampvuurtje, iemand van de organisatie langs te zien komen die druk in overleg is via een portofoon." vertellen de heren lachend.


De knobbelaars en leprozen zijn tijdens de Slag om Grolle te zien in de Kevelderstraat. Maar ook de rest van het centrum van Groenlo is gevuld met diverse attracties als theater, muziek en marskramers.


22,23,24 okt. 2010

Organisatie: jubileumcommissie 25 jaar DVK.

Tijdens de algemene ledenvergadering van 2009 werd er al even over gesproken. Om zo vlak voor de viering van ons 25-jarig jubileum in 2011 nog iets meer bekendheid te geven aan de DVK. Omdat men al tweemaal kassawerk had verricht en men dus al kennis had kunnen nemen van het evenement ‘De Slag om Grolle’ was het merendeel van de leden zeer enthousiast bij het voorstel om in 2010 hieraan deel te gaan nemen. De, tijdens deze vergadering opgerichte, DVK-jubileumcommissie heeft toen aangegeven hierin het initiatief te willen nemen.

Toen vervolgens op 18 februari 2010 de uitnodiging voor deelname aan de SoG bij de jubileumcommissie op de mat viel hebben zij de leden in een e-mailenquête nogmaals gevraagd wie hieraan wilde gaan meewerken. Het aantal aanmeldingen bleek nog steeds enorm en men heeft onmiddellijk contact opgenomen met Marjolijn Gerritsen van de organisatie voor nadere informatie. Zij heeft op 6 april aan de jubileumcommissie uitleg gegeven over hoe het er toentertijd uitgezien moet hebben in Groenlo en waar we rekening mee moesten houden. Met name gepaste kleding was daarbij erg belangrijk. Dezelfde avond nog is Peter Gunnewijk uitgenodigd om ook van hem te horen wat mooi is en hoe te werk te gaan. Hij is tenslotte de man wat betreft de aankleding van de binnenstad. De jubileumcommissie heeft het plan vervolgens verder uitgewerkt en dit, tijdens een speciale bijeenkomst op 9 juni 2010 aan de leden voorgelegd. En zij bleken nog steeds positief of zo niet, nog positiever.

Er is hout besteld bij Ten Bulte rondhout en vloeren zodat kon worden gestart met maken van het meubilair. Maar op het moment dat André en Thom net zijn begonnen met het vervaardigen van de knobbeltafels en verdere aankleding van het geheel komt er plots een berichtje van de SoG-organisatie. Zij hebben het ontwerp van de DVK gezien en ondanks dat het er prachtig uitzag waren zij bang dat het teveel ruimte in beslag zou nemen in de Kevelderstraat. Gelukkig stelde een bezoekje van een, onder de indruk zijnde, Stefan Damman tijdens een van de klusdagen de organisatie gerust. Sterker nog, om de inspanningen van de DVK kracht bij te zetten werd er zelfs door Nick Oostendorp een interview afgenomen en een persbericht geschreven voor de lokale kranten en de website van de SoG. (Dit artikel staat in de linkerkolom)

Mirjam en Lucy waren intussen druk in de weer om voor alle dvk-deelnemers passende kleding te ontwerpen en maken. En de dvk-leden een beetje kennende kan iedereen zich voorstellen dat dit niet meevalt. Tevens wordt hulp ingeroepen van een geëmigreerde Grollenaar om de spelregels en deelnamecertificaten niet alleen in het Nederlands, Engels en Duits te kunnen vervaardigen maar ook in het Tsjechisch.

Op 18 september en 2 oktober werden een tweetal zogenaamde ‘doedagen’ georganiseerd. Twee dagen waarop de leden hun handen uit de mouwen konden steken en hun steentje konden bijdragen bij het voltooien van het ‘decor’ en de kleding maar natuurlijk ook het aangeschafte 17e eeuwse kookeiland konden uitproberen. Terwijl de mannen daarnanog erg druk zijn met het laten groeien van hun baard zijn nog vele uren naaiwerk nodig met daarbij hulp van Annie Gelinck, Paulien Spekschoor en vele anderen om alle 31 deelnemers in een maatpak te krijgen. Hapjes in de vorm van kilo’s kaas en worst, een geweldige erwtensoep, een overheerlijke wildstoofpot en twee perfect klaargemaakte kalkoenen door Marcel Walterbos maken de voorbereiding compleet. De Slag om Grolle kan beginnen…

Al op de donderdagavond zijn een aantal dvk-leden druk in de weer om het verkeer te regelen en te assisteren als Gerie en collega Jan van Ten Bulte Rondhout de binnenstad van Groenlo voorzien van boomschors en een aantal enorme boomstammen. Het resultaat van de inspanningen van Ten Bulte is wel een prachtig decor voor een prachtig evenement.

Op vrijdagmiddag wordt dan ons weekendverblijf naast de Lange Gang ingericht en s’avonds lopen we met z’n allen de eerste fakkeloptocht. Het vele publiek langs de kant genoot zichtbaar en zo ook de deelnemers van de DVK en vooral Dennis Rooks met kameraad Rogier. Zij hadden zich op een middeleeuwse bierwagen genesteld en lieten Ben en Thom de kar trekken. Deze lieten zich dit welgevallen in de hoop dat Dennis en Rogier de komende dagen extra hun best zouden doen om de dvk-leden niet te laten uitdrogen. S’avonds is het een drukte van belang in ‘de hut van oom Tom’ tijdens het bokbierfestival. Een snelle blik naar binnen naar de stamtafel in het café waar de Laizer Landsknechte uit Duitsland zitten, leert ons dat het bier drinken van ons eigenlijk best wel meevalt.

De zaterdag begint goed. Een van de eerste personen die plaatsneemt aan de knobbeltafel voor uitleg is ‘Aye de Lichtekooi’. Ben probeert nog even heel serieus aan deze dame de moeilijkheid van het edele knobbelspel uit leggen, niet wetende dat zij een ingehuurde entertainster is. Als zij vervolgens met het grootste gemak als eerste uitgaat, duurt het niet lang of ze begint een spelletje met Ben. En Ben is daarbij duidelijk ‘boterletter’. Aye lijkt er wel van te hebben genoten getuige het feit dat ze s’middags met een tweetal van haar oudere collega’s weer wil aanschuiven aan de tafel. Ruud’s opmerking dat er ook nog zoiets bestaat als een leeftijdsgrens mag niet baten. Ze nemen plaats maar slagen er gelukkig niet in nogmaals te winnen. De slag zelf verloopt op zaterdag regenachtig waardoor, na afloop, helaas niet veel bezoekers terugkeren in de binnenstad. De fakkeltocht s’avonds is opnieuw indrukwekkend. De wind zorgt er echter voor dat er soms gevaarlijk veel vonken van de fakkels op kleding terechtkomen. Gelukkig gaat alles goed en kunnen we bij terugkomst aanschuiven aan tafel bij de Lange Gang om te genieten van een kop koffie met het gebak dat door Hetty werd aangeboden i.v.m. haar verjaardag.

De zondag begint met een verrassing. Als Thom, ietwat aan de vroege kant, bij de Lange Gang een kop koffie ontvangt van Brigitte komt de familie Nijhuis binnen. Jawel, zeker het vermelden waard, de gehele familie Nijhuis incl. Tonnie op tijd! Het wordt ondanks de mindere weersvoorspelling een gezellige, redelijk bezochte, dag. Een behoorlijk aantal mensen heeft kunnen kennismaken met het knobbelspel al blijft het opvallend hoeveel mensen toch wat terughoudend zijn om zomaar aan te schuiven. Terwijl Swiebertje (Hans) regelmatig druk is met het verjagen van de leproze bedelaars vermaken de kinderen zich met het zoeken naar een speld in de hooiberg bij de scouting. Mick Spekschoor en Bas Berentsen hebben daarbij hun televisiedebuut bij TV Gelderland. Om half vier heeft onze nieuwe huisfotograaf Wim Meuleman nog getracht alle aanwezige DVK-leden, aanhang en kroost samen te vatten op 1 afbeelding.

Aan het eind van de middag nog even een gezellig samenzijn gehad in de straat met live middeleeuwse volksmuziek van het duo ‘De Flierefluiter’. Special guest bij dit optreden was Pien, die niet alleen een leuk deuntje meespeelde op de trom maar ook de aanwezige kinderen de eerste beginselen van het maken van muziek bijbracht. Als dan uiteindelijk de Kevelderstraat toch langzaam leegloopt maken vele dvk-handen licht werk bij het opruimen van onze stek. In het café nog even gezellig ‘geëvalueerd’ en gesproken met een aantal Duitse en Engelse re-enactors. Ook zij bleken weer te hebben genoten van een geweldig weekeinde en zijn dan ook vol lof over de organisatie die dit voor hen alsook voor ons mogelijk heeft gemaakt.

Gezien de reacties denk ik dat we als DVK kunnen spreken van een zeer geslaagd evenement en moeten we niet alleen de organisatie maar ook de vele mensen die zich belangeloos hebben ingezet voor de dvk-deelname hartelijk danken en daarbij met name Tom en Brigitte Rooks en personeel van ‘De Lange Gang’. We zijn er vast weer bij in 2012.


Carnaval 2009 Naar boven ???
Copyright © 2011 DVK™ - Disclaimer -  Met dank aan Thom Kramer en André Gelinck